Show simple item record

Componentes del rendimiento y composición bromatológica de tres variedades de Brachiaria en la zona El Empalme, Ecuador

dc.creatorJUAN JOSE REYES PEREZ
dc.creatorYuniel Méndez Martínez
dc.creatorRicardo Luna Murillo
dc.creatorLuis Guillermo Hernández Montiel
dc.date2018
dc.identifierhttp://cibnor.repositorioinstitucional.mx/jspui/handle/1001/1578
dc.identifier.urihttp://dspace.cibnor.mx:8080/handle/123456789/2935
dc.description"Using a random block design with factorial arrangement (3x3) with five replications, the components of the yield and bromatological composition of three Brachiaria varieties (Decumbens, Brizantha and Mulato l) and three regrowth ages (21, 42 and 63 days) were studied in El Empalme area, Ecuador. The yields of total dry matter, biomass, leaves and stems were determined, as well as the plant height, length and width of leaves, the contents of DM, CP, NDF, ADF, ADL, cellulose (Cel), hemicellulose ( Hcel), cellular content (CC), P, Ca, ash, OM, DMD, OMD, ME, FNE and relations leaf-stem, NDF-N and ADF-N. Analysis of variance was performed according to experimental design. There was significant interaction (P<0.0001) between the varieties and the regrowth age for all the studied indicators. The highest DM and biomass yields were obtained in Mulato 1 at 63 days of regrowth (2.49 and 8.64 t/ha, respectively). The CP and CC decreased with the maturity of the plant and the best values were obtained in Mulato 1 and Brizantha at 21 days of regrowth (14.23 and 74.77 %, respectively), while the components of the cell wall increased with age and Decumbens showed the highest values. There was variability in the studied indicators in the varieties, with the best general performance for Mulato 1. It was demonstrated that as the maturity of the plant advanced, there was a decrease in its nutritional quality, determined among other aspects, by the lower digestibilities and energy, as well as increases in the relations NDF/N, ADF/N. However, although leaf/stem ratio decreased with age, leaf production in all studied cultivars was above 50 % with respect to stems, aspects to be taken into account in the management of these plants in ruminants production systems."
dc.description"Mediante un diseño bloque al azar con arreglo factorial (3x3) con cinco réplicas se estudiaron los componentes del rendimiento y composición bromatológica de tres variedades de Brachiaria (Decumbens, Brizantha y Mulato l) y tres edades de rebrote (21, 42 y 63 días) en la zona El Empalme, Ecuador. Se determinaron los rendimientos de materia seca total, biomasa, hojas y tallos; así como la altura de la planta, longitud y ancho de las hojas, los contenidos de MS, PB, FDN, FDA, LAD, celulosa (Cel), hemicelulosa (Hcel), contenido celular (CC), P, Ca, ceniza, MO, DMS, DMO, EM, ENL y las relaciones hoja-tallo, FDN-N y FDA-N. Se realizó análisis de varianza según diseño experimental. Hubo interacción significativa (P<0.0001) entre las variedades y la edad de rebrote para todos los indicadores estudiados. Los mayores rendimientos de MS y de biomasa se obtuvieron en Mulato 1 a los 63 días de rebrote (2.49 y 8.64 t/ha, respectivamente). PB y el CC disminuyeron con la madurez de la planta y los mejores valores se obtuvieron en Mulato 1 y Brizantha a los 21 días de rebrote (14.23 y 74.77 %, respectivamente), mientras que los componentes de la pared celular se incrementaron con la edad y los mayores valores lo presentó Decumbens. Hubo variabilidad en los indicadores estudiados en las variedades, con el mejor comportamiento general para el Mulato 1. No obstante, quedó demostrado que en la medida que avanzó la madurez de la planta hubo disminución de su calidad nutritiva determinado, entre otros aspectos, por las menores digestibilidades y energía, así como incrementos de las relaciones FDN/N, FDA/N. No obstante, aunque decreció relación hoja/tallo con la edad la producción de hojas en todos los cultivares estudiados estuvo por encima del 50 % con respecto a los tallos, aspectos a tener en cuenta en el manejo de estas plantas en los sistemas de producción para rumiantes."
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherInstitute of Animal Science from the Ministry of Higher Education of the Republic of Cuba
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/reference/URL/URL: http://cjascience.com/index.php/CJAS/article/view/843/872
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/reference/ISSN/ISSN: 08640408
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.sourceCuban Journal of Agricultural Science
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/AUTOR/bromatological composition, regrowth age, Brachiaria, quality, digestibility, energy
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/AUTOR/composición bromatológica, edad de rebrote, calidad, digestibilidad, energía
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/6
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/31
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/3103
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/310307
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/310307
dc.titleComponents of the yield and bromatological composition of three Brachiaria varieties in El Empalme area, Ecuador
dc.titleComponentes del rendimiento y composición bromatológica de tres variedades de Brachiaria en la zona El Empalme, Ecuador
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record