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Análisis del transcriptoma en embriones deLutjanus argentiventris (Peters, 1869)
dc.contributor | FELIPE DE JESUS ASCENCIO VALLE | |
dc.creator | JUAN CARLOS ESQUER MENDIAS | |
dc.date | 2012-08-24 | |
dc.identifier | http://cibnor.repositorioinstitucional.mx/jspui/handle/1001/179 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.cibnor.mx:8080/handle/123456789/2480 | |
dc.description | Marine fish farming has evolved slowly, as there are many variables that can limit before achieving the sustainable cultivation of specie. One of the major factors that determine the culture of a marine species is the high rate of mortality during the early development, mainly on egg and larval stage. This occurs either for environmental factors (biotic or abiotic), parental factors, or handling. Lutjanus argentiventris is a marine fish of which do not exist commercial cultures, and it is only cultured for research purposes. One of the main problems with this specie it is the maturation time (3 years), doing it unattractive for its culture, however, it is easy to handle and respond to environmental stimuli for its spawning (temperature and photoperiod), therefore it is a good model for research, and the results can be extrapolated to another snappers, as Huchinango (Lutjanus peru) for example. It is known that broodstock's diet is essential for the quality of eggs and larvae of many marine fish species, and it has been reported that it is necessary create appropriate diets for broodstock, if wants to get a successful fish marine culture. Also, it is know that the protein and lipid source of squid have improved the egg quality of some species of marine fishes, making it the most effective components of broodstock diet. Its effectiveness has been attributed mainly to its highly protein quality, its high cholesterol and phospholipids content, or its apparent better digestibility coefficient of its proteins. Thus, the main objective of this thesis it is to generate an antecedent of the present transcripts on L. argentiventris embryos, with the purpose of have a better knowledge about its early development biology, regarding the effect of broodstock diets. In this work were made two treatments, one control and another one experimental. During the control treatment were placed in a recirculation tank the broodstock fishes (N=23), where were controlled all the environmental variables (as temperature, photoperiod, salinity, oxygen, nitrates, nitrites), and it was provided an exclusively squid diet [...] | |
dc.description | El cultivo de peces marinos ha evolucionado lentamente, ya que existen muchas variables que pueden limitarlo antes de conseguir el cultivo sustentable de una especie. Uno de los principales factores que condicionan el cultivo es la alta tasa de mortalidad durante los estadios iniciales de una especie marina, principalmente durante las etapas de huevo y larva. Esto se da ya sea por factores ambientales (bióticos o abióticos), parentales o de manipulación. Lutjanus argentiventris es un pez marino del cual no existen cultivos comerciales, y los cultivos que hay son solo con fines de investigación. Uno de los principales problemas con esta especie es el tiempo de maduración (3 años) lo que la hace una especie poco atractiva para su cultivo, sin embargo es fácilmente manipulable y responde a estímulos ambientales para su desove (temperatura y fotoperiodo principalmente), por lo que es un buen modelo para realizar investigación, que se puede extrapolar a otros pargos como el huachinango del pacífico (Lutjanus peru). Es conocido que la dieta de los reproductores es fundamental para la calidad de huevos y larvas de muchas especies acuáticas, y se ha reportado que para un cultivo exitoso de peces marinos, es necesario generar dietas adecuadas a los reproductores. Se sabe que las fuentes de proteínas y lípidos del calamar han mejorado la calidad de huevos de varias especies de peces marinos, haciéndolos los componentes más efectivos de la dieta. Su eficacia ha sido atribuida a su superior calidad proteica, su alto contenido de fosfolípidos y colesterol, o a su aparente mejor coeficiente de digestibilidad de sus proteínas. Por lo que el objetivo principal de este trabajo es generar un antecedente de los transcritos presentes en embriones de L. argentiventris con el fin de conocer mejor su biología durante el desarrollo inicial con respecto al efecto de las dietas de los reproductores. Para este trabajo se hicieron dos tratamientos, uno de control y uno experimental [...] | |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, S.C. | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | |
dc.subject | info:eu-repo/classification/AUTOR/Lutjanus arjentiventris; desoves; dieta; reproductores; microarreglo; expresión génica | |
dc.subject | info:eu-repo/classification/cti/2 | |
dc.subject | info:eu-repo/classification/cti/24 | |
dc.subject | info:eu-repo/classification/cti/2401 | |
dc.subject | info:eu-repo/classification/cti/240119 | |
dc.subject | info:eu-repo/classification/cti/240119 | |
dc.title | Análisis del transcriptoma en embriones deLutjanus argentiventris (Peters, 1869) | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis |
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