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dc.contributorCESAR AUGUSTO SALINAS ZAVALA
dc.contributorEUGENIO ALBERTO ARAGON NORIEGA
dc.creatorMA. CONSEPCION LUNA RAYA
dc.date2008-10-06
dc.identifierhttp://cibnor.repositorioinstitucional.mx/jspui/handle/1001/328
dc.identifier.urihttp://dspace.cibnor.mx:8080/handle/123456789/2259
dc.descriptionThe jumbo squid is one of the most important commercial fisheries in Mexico. The increasing capture in the last few years, have been bringing another economic agents into this fishery, representing this way an employment source, income and food to the population. In order to develops an integral management is necessary to get the knowledge related with the market and the commercialization of the of jumbo squid fishery. Official landing information of jumbo squid fishery was used to describe the conduct of ex-vessel prices and to identify the registered presentation type in the first phase of the commercialization stage. In this study an analysis of prices of jumbo squid in the national market, was carried out with base in information published by the National System of Information and Integration of Markets. Surveys were carried out in 2004 and 2006 to identify the tastes and preferences in the consumption of jumbo squid in the national market. In 2004, 1,799 persons were interviewed in 14 cities; in 2006 the survey was applied to 991 persons in 13 cities. The prevalence of the Asian companies, like one of the main consumers of jumbo squid, is an influencing factor for commercialization stage and pricing the final product. However, the increasing capture of jumbo squid in the last few years has generated favorable conditions supplying this product to the national market. Even so like it happens to other fishing products, the jumbo squid has shown a low consumption level. One of the factors that limit the consumptions of this product is the lack of knowledge that exists on its preparation form and of its nutritional properties. The jumbo squid is sold mainly as fresh and cooked presentations. In its presentation of fresh, the prices to the final consumer reaches minimum of 7.5 and maximum of 25 pesos per kilogram; the presentation of cooked squid, the kilogram fluctuates between 14 and 45 pesos; the fishers get a 12.5% participation in the final price of the product. The results of the surveys showed a rising consumers indicating that they have tasted the jumbo squid. In 2004, 52.5 percent points out that they have tasted this mollusk, as long as in 2006 it incremented to 67.3%. The 81 percent of the people interviewed in 2006 showed disposition to consume jumbo squid. This represented an increment of 9 percent points with regard to the disposition of consuming manifested by those interviewed in 2004 [...]
dc.descriptionEl calamar gigante (Dosidicus gigas) es uno de los recursos pesqueros de mayor importancia comercial en México. Los repuntes que ha tenido la captura de este recurso en los últimos años, ha permitido la incorporación de agentes económicos a esta pesquería, representando así una fuente de empleo, ingreso y alimento para la población. El conocimiento de las diferentes etapas que intervienen en los procesos económicos de la pesquería de calamar gigante, particularmente los relacionados con el mercado y la comercialización, son necesarios para generar esquemas de manejo que permitan un aprovechamiento integral de este recurso. Se utilizó información de avisos de arribo de calamar gigante para describir el comportamiento de precios de playa e identificar el tipo de presentación registrado en la primera fase de la etapa de comercialización. Se realizó un análisis de precios de calamar gigante en el mercado nacional con base en información publicada por el Sistema Nacional de Información e Integración de Mercados. Se aplicaron encuestas en 2004 y 2006 para identificar gustos y preferencias en el consumo de calamar gigante en el mercado nacional. En 2004 se encuestaron 1,799 personas en 14 ciudades; en 2006 la encuesta se aplicó a 991 personas de 13 ciudades. El predominio de las empresas asiáticas, como uno de los principales consumidores de calamar gigante, es un factor que influye en la etapa de comercialización y en el precio al que se paga este producto. Sin embargo, el incremento en las capturas de calamar gigante en los últimos años ha generado condiciones favorables para el abasto de este producto en el mercado nacional. Aún así, como sucede con otros productos pesqueros, el calamar gigante ha mostrado un bajo nivel de consumo. Uno de los factores que limitan el consumo de se producto es el desconocimiento que existe sobre su forma de preparación y de sus propiedades nutricionales. El calamar gigante se comercializa principalmente en presentaciones fresco y cocido. En su presentación de fresco, el precio al consumidor final alcanza mínimos de 7.5 y máximos de 25 pesos por kg; la presentación de cocido fluctúa entre 14 y 45 pesos por kg; el pescador tiene una participación del 12.5% en el precio final del producto. Los resultados de las encuestas muestran un incremento en el número de personas que señalaron que han probado el calamar gigante [...]
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherCentro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, S.C.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/AUTOR/Calamar gigante; consumo; gustos y preferencias
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/7
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/33
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/3309
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/330920
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/330920
dc.titleAnálisis de mercado del calamar gigante (Dosidicus gigas D’Orbigny 1835) en México
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersion


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