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dc.contributorFELIPE DE JESUS ASCENCIO VALLE
dc.contributorANGEL ISIDRO CAMPA CORDOVA
dc.creatorMARIA DEL ROSARIO PACHECO MARGES
dc.date2011-09-14
dc.identifierhttp://cibnor.repositorioinstitucional.mx/jspui/handle/1001/291
dc.identifier.urihttp://dspace.cibnor.mx:8080/handle/123456789/2239
dc.descriptionIn shrimp innate immune system is expressed through two mechanisms of action: cellular immunity and humoral immunity, and has developed to protect against foreign substances and potentially pathogenic microorganisms. Within these microorganisms stands out for its negative effects on farming industry the white spot syndrome virus (WSSV). Research on antioxidant system of shrimp showed WSSV infection induces oxidative stress, excessive generation of reactive oxygen species (ROS) involved in the activation of phagocytosis, the main mechanism of cellular immunity. Prevention and control of diseases by regulating the immune response through diet, is a strategy that gradually working its way through aquaculture, which may at any time displace to chemotherapy. Currently, investigations have focused on the responses that shrimp have (metabolic and physiological) to components in the diet as well as the identification of genes responsible for these changes at molecular level. These studies have led to the development of a new research field known as nutritional genomics or nutrigenomics. In this study we evaluated the effects of exposure by immersion three strains with probiotic effect, two isolated from the marine environment [Debaryomyces hansenii (DH5 and DH6)] and the other citrus [D. hansenii (LL1)], and diets supplemented with an immunostimulant (β-glucan) and antioxidants (β-carotene and vitamin E) on the antioxidant response of shrimp, as well as exploring the possibility of identifying genes differentially expressed under immunostimulation and at the same time challenged with WSSV. Treatments used during exposure to D. hansenii were: 1) control (without yeast), 2) DH5 (1 x 104 CFU / mL), 3) DH5 (1 x 106 CFU / mL), 4) DH6 (1 x 104 CFU / mL), 5) DH6 (1 x 106 CFU / mL) and 6) β-1 ,3-glucan (0.20 mg / mL). Inoculation treatments in the culture water was repeated after each refill for 15 days, except β-1 ,3-glucan was added a dose every 7 days. There were significant differences (p <0.05) in the total count of hemocytes in DH6 treatments and LL1 (1 x 106 CFU / mL) compared with control. The shrimp treated with β-1,3-glucan increased significantly (p <0.05) the values of the enzymatic activity of superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) in hemocytes. On the other hand, the additives were evaluated alimentations β-1, 3 glucan, vitamin E and β-carotene in the diet in proportion 0.1, 0.01 and 0.01% respectively.
dc.descriptionEn camarones el sistema inmune innato se expresa a través de dos mecanismos de acción: inmunidad celular e inmunidad humoral, y se ha desarrollado para protegerlos de sustancias extrañas y microorganismos potencialmente patógenos. Entre estos microorganismos destaca por sus efectos negativos en la industria de cultivo, el virus del síndrome de la mancha blanca (WSSV por sus siglas en inglés). Investigaciones sobre el sistema antioxidante de camarones mostraron que la infección con WSSV induce estrés oxidativo, por la generación excesiva de especies reactivas al oxígeno (EROs) implicadas en la activación de la fagocitosis, principal mecanismo de inmunidad celular. La prevención y control de enfermedades regulando la respuesta inmune a través de la dieta, es una estrategia que poco a poco se está abriendo camino en la acuicultura, pudiendo en un momento dado desplazar a la quimioterapia. Actualmente, las investigaciones se han enfocado a las respuestas que tiene el camarón (metabólica y fisiológicamente) a componentes presentes en la dieta, así como a la identificación de genes responsables de tales cambios a nivel molecular. Estos estudios han dado lugar al desarrollo de un nuevo campo de investigación conocido como genómica nutricional o nutrigenómica. En el presente trabajo se evaluaron los efectos de la exposición por inmersión a tres cepas con efecto probiótico; dos aisladas del medio marino [Debaryomyces hansenii (DH5 y DH6)] y la otra de cítricos [D. hansenii (LL1)], y a dietas suplementadas con un inmunoestimulante (β-glucano) y los antioxidantes (β-caroteno y vitamina E) sobre la respuesta antioxidante de camarones, además de explorar la posibilidad de identificar genes diferencialmente expresados bajo inmunoestimulación y al mismo tiempo retados con WSSV. Los tratamientos utilizados durante la exposición a D. hansenii fueron los siguientes: 1) Control (sin levaduras); 2) DH5 (1 x 104 UFC/mL); 3) DH5 (1 x 106 UFC/mL); 4) DH6 (1 x 104 UFC/mL); 5) DH6 (1 x 106 UFC/mL) y 6) β-1,3-glucano (0.20 mg/mL). La inoculación de los tratamientos en el agua de cultivo se repitió después de cada recambio durante 15 días, excepto β-1,3-glucano que se agregó una dosis cada 7 días. Se registraron diferencias significativas (p<0.05) en el conteo total de hemocitos en los tratamientos con DH6 y LL1 (1 x 106 UFC/mL) comparada con el control.
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherCentro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, S.C.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/AUTOR/Nutrigenómica; enzimas antioxidantes; WSSV; camarón
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/2
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/24
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/2401
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/310906
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/310906
dc.titleEstudio nutrigenómico de genes involucrados en el sistema inmune y antioxidante de Litopenaeus vannamei (Bonne, 1831) y Farfantepenaeus californiensis (Holmes, 1900)
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis


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