Desertificación de cuencas agrícolas en Baja California Sur
Resumen
The desertification is degradation process of earth in arid and semiarid areas and sub humid droughts, due for many factors, natural of anthropogenic origin. These last ones have been through inadequate handling of the ground, to the deforestation, overgrazing, and inadequate use of water and to the process of change of use of the ground. The aim of the work was to study the edaphic-hydro-climatic variables that affect the environmental deterioration and its impact in the socio-economic conditions, of the producers of the agricultural watersheds of La Paz and Comondu, B.C.S. To adapt and calibrate the hydroclimatic aridity model of De Martonne, modifying it to make it adequate for the study of the water balance in arid and semi-arid areas. A numerical analysis of the Aridity Index [A = 12pp=(t + 10)] was carried out in order to detect its sensitivity to rainfall and temperature gradients, where A is the Aridity Index of De Martonne, pp is the monthly rainfall, and t is the average monthly temperature. The modified equation was assayed and correlated using data of 1978 to 2008 from weather stations located in the watersheds of La Paz and Comondú, B.C.S. 142 samples were taken from soli in different conditions (presumably affected soil vs inalterable natural soil vs agricultural soil in apparent stability). The soil like pH, electrical conductivity, majors and minors nutrients, sodium, organic matter, texture, salinity were determined, among others. 3 water samples from 24 different wells were taken between October 2007 and to October 2008, determining the pH, electrical conductivity, sulfates, chlorides, salinity, alkalinity, dissolved oxygen and hardness. The results indicated that the floors are clear sandy, clear color, pH between 7.8 and 7.5. Poor in matter organic, they tend the salinity with values that oscillate of 45 to 8,070 μScm-1. The others chemicals elements are low except the sodium. The average annual temperature of 24.3 ºC, 170.2 mm of rain and 1,898.4 mm of ETP. The water salinity is low-medium (1,500 – 4,000 μS cm-1), with an increment in the quantity of total dissolved solid (1,100 to 1,900 mg L-1), same as in chlorides and sulfates (400 to 1,500 mg L-1 and 50 to 100 mg L-1, respectively). The pH tends to diminish (7.8 to 7.4) as well as dissolved oxygen (7.2 to 4.8 mg L-1). La Paz presented a monthly average index of 4.96, and Comondú recorded a value of 5.16. La desertificación es el proceso de degradación de las tierras en zonas áridas, semiáridas y subhúmedas secas, debido a múltiples factores, naturales o de origen antropogénico. Estos últimos han sido a través del inadecuado manejo del suelo, a la deforestación, al sobrepastoreo, al excesivo uso del recurso hídrico y al proceso de cambio de uso del suelo. El objetivo del presente trabajo fue estudiar las variables edafo-hidro-climáticas que inciden en el deterioro ambiental y su impacto en las condiciones socioeconómicas, en las cuencas agrícolas de La Paz y Comondú, B.C.S. Se adaptó y calibró el modelo de aridez hidroclimática de De Martonne mediante una modificación del mismo, para adecuarlo al estudio del balance hídrico en zonas áridas y semiáridas. Se efectúo un análisis numérico del Índice de Aridez [A= 12pp/(t+10)] para detectar su sensibilidad a gradientes de precipitación y temperatura, donde A es el Índice de Aridez de De Martonne, pp es la precipitación mensual y t es la temperatura media mensual. La ecuación modificada fue ensayada y correlacionada empleando datos de estaciones climatológicas de 1978 a 2008 de las cuencas de La Paz y Comondú, B.C.S. Se tomaron 142 muestras de suelo en diferentes condiciones (suelo presumiblemente afectado vs suelo natural inalterado vs suelo agrícola en aparente estabilidad). Se determinaron del suelo el pH, la conductividad eléctrica, nutrimentos mayores y menores, sodio, materia orgánica, textura, salinidad, entre otros. Se tomaron 3 muestras de agua de 24 pozos diferentes, de Octubre de 2007 a Octubre de 2008, determinándose el pH, conductividad eléctrica, sulfatos, cloruros, salinidad, alcalinidad, oxígeno disuelto y dureza. Los resultados indicaron que los suelos son de textura media franco arenoso, de color claro, pH entre 7.8 y 7.5. Pobres en materia orgánica, con tendencia a la salinidad con valores que oscilan de 45 hasta 8,070 μScm-1. Los elementos químicos son bajos excepto el sodio. La temperatura media anual es de 24.3 ºC; precipitación de 170.2 mm anuales y ETP de 1,898.4 mm. El agua presenta salinidad baja-media (1,500-4,000 μS cm-1), con incremento en la cantidad de sólidos totales disueltos (1,000 a 1,900 mg L-1), cloruros y sulfatos (400 a 1,500 mg L-1 and 50 a 100 mg L-1, respectivamente). El pH tiende a disminuir (7.8 - 7.4) así como el oxígeno disuelto (7.2 - 4.8 mg L-1). Para la cuenca de La Paz se determinó un índice de aridez promedio mensual de 4.96, mientras que para Comondú fue 5.16.
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