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RESPUESTA ANTIOXIDANTE EN DAMIANA (TURNERA DIFFUSA WILLD) EXPUESTA A RADIACIÓN ULTRAVIOLETA (UV) ARTIFICIAL EN UN MODELO IN VITRO; PARTE I; RADIACIÓN UV-C

dc.creatorLLUVIA DE ABRIL ALEXANDRA SORIANO MELGAR
dc.creatorLILIA ALCARAZ MELENDEZ
dc.creatorLIA CELINA MENDEZ RODRIGUEZ
dc.creatorMARIA ESTHER PUENTE
dc.creatorFERNANDO RIVERA CABRERA
dc.creatorTANIA ZENTENO SAVIN
dc.date2014
dc.identifierhttp://cibnor.repositorioinstitucional.mx/jspui/handle/1001/1229
dc.identifier.urihttp://dspace.cibnor.mx:8080/handle/123456789/1994
dc.description"Introduction: Ultraviolet type C (UV-C) radiation has higher energy than the UV-B radiation and has been less studied because it is completely absorbed by the ozone layer. However, artificial UV-C radiation can generate diverse modifications in the plants. Given that exposure to UV-C for short periods of time increases the antioxidant content, improving the appearance and shelf-life of products, its potential application in postharvest treatments to modify the antioxidant content of medicinal plants, such as damiana (Turnera diffusa), is novel and relevant. Objective: To determine the effects of UV-C radiation on enzymatic and non-enzymatic antioxidant defenses, as well as oxidative damage levels, in damiana (Turnera diffusa) plants in vitro. Results: UV-C radiation decreased superoxide dismutase (SOD, EC 1.15.1.1) and total peroxidases (POX, EC 1.11.1) activities, the concentration of chlorophylls (a and b), carotenes, vitamin C, and total antioxidant capacity. UV-C radiation increased the phenolic compound levels in damiana. Loss of antioxidant defenses was higher in damiana plants exposed to higher UV-C doses and/or for longer periods. This study suggests that UV-C radiation induces oxidative stress, evidenced as increased protein carbonyls and phenolic compound content, in damiana (T. diffusa). Conclusion: Low dose, short exposure to UV-C stimulates phenolic compound content in damiana. Thus, controlled UV-C treatments could be used as postharvest treatment to increase phenolic compound content in damiana plants."
dc.description"Introducción: La radiación ultravioleta tipo C (UV-C) presenta mayor energía y es menos estudiada que la radiación UV-B, debido a que se considera que es totalmente absorbida por la capa de ozono. Sin embargo, la radiación UV-C artificial es capaz de generar diversas modificaciones en las plantas. Dado que la exposición a UV-C por intervalos de tiempo cortos incrementa la concentración de compuestos antioxidantes, mejorando la apariencia y vida de anaquel de los productos, su potencial aplicación en tratamientos poscosecha para modificar el contenido antioxidante de plantas medicinales, como la damiana (Turnera diffusa), es novedoso y relevante. Objetivo: Determinar el efecto de la radiación UV-C sobre las defensas antioxidantes enzimáticas y no enzimáticas, así como en los niveles de daño oxidativo de damiana (Turnera diffusa) in vitro. Resultados: La radiación UV-C disminuyó la actividad de las enzimas superóxido dismutasa (SOD, EC 1.15.1.1) y peroxidasas totales (POX, CE 1.11.1), la concentración de clorofila (a y b), carotenos, vitamina C y la capacidad antioxidante total, e incrementó el contenido de compuestos fenólicos en damiana. La disminución de las defensas antioxidantes fue mayor en plantas de damiana expuestas a dosis más altas de UV-C o por períodos más largos. Estos resultados sugieren que la radiación UV-C induce estrés oxidativo, evidenciado por el incremento del contenido de carbonilos proteicos y el contenido de compuestos fenólicos en damiana (T. diffusa). Conclusión: Dosis bajas y menor exposición a UV-C estimulan la síntesis de compuestos fenólicos en damiana. Por ello, tratamientos controlados con UV-C podrían emplearse como tratamientos poscosecha para incrementar el contenido de compuestos fenólicos en plantas de damiana."
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherSociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/reference/ISSN/ISSN: 0212-1611
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/reference/DOI/DOI: 10.3305/nh.2014.29.5.7093
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/reference/URL/URL: http://www.senpe.com/nutricion-hospitalaria.php
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.sourceNUTRICIÓN HOSPITALARIA
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/AUTOR/Antioxidants, Antioxidant capacity, Phenolic compounds, Turnera diffusa, UV-C radiation, Vitamin C
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/AUTOR/Antioxidantes, Capacidad antioxidante, Compuestos fenólicos, Radiación UV-C
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/2
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/23
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/2306
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/330303
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/330303
dc.titleAntioxidant responses of damiana (Turnera diffusa Willd) to exposure to artificial ultraviolet (UV) radiation in an in vitro model; part I; UV-C radiation
dc.titleRESPUESTA ANTIOXIDANTE EN DAMIANA (TURNERA DIFFUSA WILLD) EXPUESTA A RADIACIÓN ULTRAVIOLETA (UV) ARTIFICIAL EN UN MODELO IN VITRO; PARTE I; RADIACIÓN UV-C
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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