Proteinaceous exotoxins of shrimp-pathogenic isolates of Vibrio penaeicida and Vibrio nigripulchritudo
Exotoxinas proteicas de cepas de Vibrio penaeicida y Vibrio nigripulchritudo, patogénicas para camarón
Abstract
"The pathogenicity of two V. penaeicida strains, AM101 and KH-1, with different geographic origin, and V. nigripulchritudo strain AM102, were investigated in juvenile blue shrimp species Litopenaeus stylirostris. Alive bacteria and protein fractions (PFs) obtained from cell-free supernatants (CFS) were used in experimental challenges. Strains AM102, AM101, and KH-1 produced respectively 60, 54 and 12% mortality at 96 h after infection using 104 cfu mL–1 of bacterial suspension. Exocellular toxin-like factors were evidenced in CFS from the New Caledonian strains (AM102 and AM101) but not in the Japanese strain (KH-1). At 48 h post injection of each CFS, mortality rates were respectively 96, 98 and 5% when these strains were cultivated at 20°C, whereas only 0, 16 and 5% mortality rates were observed when these strains were cultivated at 30ºC. Clear differences in pathogenicity between both V. penaeicida strains of distinct geographic origin (AM101 and KH-1) were thus emphasized. Protein fractions were obtained from CFS of all the strains tested in this study and cultivated at 20°C, by ammonium sulfate precipitation. Whatever the used strain, significantly higher mortalities were produced with PFs obtained with 0–40% of ammonium sulfate saturation, in respect to those produced with PFs60 and PFs80. Shrimp injected with PFs40 from strains AM102, AM101 and KH-1, and at a 20-μg org–1 dose produced respectively 100, 90 and 60% mortality 46 h after the challenge. The strain AM101 showed a median lethal dose of approximately 5 μg protein org–1 (1–1.25 μg protein g–1 body weight) 59 h after injection. The PFs40 from New Caledonian strains were found sensitive to heating and proteinase K treatments, reinforcing thus the hypothesis of their proteinaceous nature. Surprisingly, PFs40 from each bacterial strain displayed similar protein bands by SDS-PAGE suggesting that the tested strains share a common exotoxic compound regardless their distinct geographic origin or species." "La patogenicidad de dos cepas de V. penaeicida, AM101 y KH-1, con diferente origen geográfico, y de la cepa AM102 de V. nigripulchritudo fue investigada en camarones azules juveniles de la especie Litopenaeus stylirostris. Las bacterias vivas y las fracciones proteicas (FPs) obtenidas del sobrenadante libre de células (SLC) fueron usadas en un ensayo experimental. Las cepas AM102, AM101 y KH-1 produjeron respectivamente una mortalidad de 60, 54 y 12%, 96 h después de la infección al usar una suspensión bacteriana de 104 ufc mL–1. Factores tipo toxina exocelular fueron evidenciados en los SLC de las cepas de Nueva Caledonia (AM102 y AM101) pero no en la cepa japonesa (KH-1). A 48 h post-inyección de cada SLC, el porcentaje de mortalidad fue respectivamente de 96, 98 y 5% cuando estas cepas fueron cultivadas a 20°C, mientras que sólo 0, 16, y 5% de mortalidad fue observado cuando las cepas fueron cultivadas a 30°C. Se observó una clara diferencia en la patogenicidad entre las dos cepas de V. penaeicida provenientes de diferentes orígenes geográficos (AM101 y KH-1). Las FPs fueron obtenidas a partir del SLC de todas las cepas cultivadas a 20°C, por medio de precipitación con sulfato de amonio. Se obtuvo una mortalidad significativa con las FPs precipitadas con 40% de sulfato de amonio, en comparación con las precipitadas con 60 y 80%. Los camarones inyectados con FPs40 de AM102, AM101 y KH-1 a una dosis de 20 μg de proteína org–1 tuvieron una mortalidad de 100, 90 y 60%, respectivamente, 46 h después del ensayo. La cepa AM101 mostró una dosis letal media de aproximadamente 5 μg proteína org–1 (1–1.25 μg de proteína g–1 de peso del cuerpo), 59 h después de ser inyectada. Las FPs40 de las cepas de Nueva Caledonia fueron sensibles al tratamiento con calor y proteinasa K, reforzando la hipótesis de su naturaleza proteica. Sorpresivamente, las FPs40 de cada cepa bacteriana mostraron bandas proteicas similares cuando se analizaron por SDS-PAGE, sugiriendo que las cepas ensayadas comparten un elemento exotóxico en común, independientemente de su diferente origen geográfico."
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