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[COMPOSICIÓN QUÍMICA Y CONCENTRACIÓN DE PRECURSORES DE ÁCIDO RUMENICO Y VACCENICO EN FORRAJES ALTERNATIVOS PARA LA ALIMENTACIÓN DE RUMIANTES EN ECOSISTEMAS ÁRIDOS]

dc.creatorRICARDO ORTEGA PEREZ
dc.creatorBERNARDO MURILLO AMADOR
dc.creatorJOSE LUIS ESPINOZA VILLAVICENCIO
dc.creatorALEJANDRO PALACIOS ESPINOSA
dc.creatorLAURA CARREON PALAU
dc.creatorELENA PALACIOS MECHETNOV
dc.creatorALEJANDRO PLASCENCIA JORQUERA
dc.date2010
dc.identifierhttp://cibnor.repositorioinstitucional.mx/jspui/handle/1001/726
dc.identifier.urihttp://dspace.cibnor.mx:8080/handle/123456789/1417
dc.description"The nutrimental value of alfalfa hay (AH), two genotypes of cowpea [IT90K-277-2 (CG18) and Sesenteño (CG25)], a clone of Taiwan grass (TG), a local cultivar of prickly pear cactus in two presentations, green cladodes of 15 days of age or ―nopalitos‖ (TN) and mature cladodes of 60 days of age (MN) and germinated seeds of maize (GM) of the genotype ASGROW 7573 was determined. The dry matter (DM), crude protein (CP), total lipids (TL), ash (A), crude fiber (CF) and gross energy (GE), as well as the concentration of linoleic acid (LA), α-linolenic acid (ALA), polyunsaturated fatty acids (PUFA) and n-3 fatty acid. Results reveal that CG25 and CG18 showed the highest content of CP. With respect to TN, the genotype CG25 showed the highest amount followed by CG18 and AH. In turn, GM and TN showed the highest concentrations of LA; whereas CG18, CG25 and TG, had the highest levels of ALA. The forages that obtained the highest concentrations of n-3 fatty acids were CG18, CG25 and TG. These forages along with TN showed the highest concentration of PUFA. The forages CG25, CG18 and TG, had the highest content of ALA. Germinated seeds of maize showed the highest content of linolenic acid, followed by green cladodes. Both ALA and LA are precursors of rumenic acid and vaccenic acid in ruminants. Therefore, the use of these green forages in the feeding of ruminants is an alternative that could modify the proportions of the fatty acids of milk and meat for the purpose of increasing the PUFA, specifically, rumenic acid, as well as vaccenic acid.
dc.description"Se determinó el valor nutrimental de alfalfa henificada (AH), dos genotipos de fríjol yorimón [IT90K-277-2 (FYG18) y Sesenteño (FYG25)], un clon de pasto taiwán (PT), un cultivar local de nopal en dos presentaciones, pencas tiernas de 15 días de edad o "nopalitos" (NT) y pencas maduras (NM) de 60 días de edad y germinado de semillas de maíz (GM) del genotipo ASGROW 7573. Se cuantificó el contenido de materia seca (MS), proteína cruda (PC), lípidos totales (LT), cenizas (C), fibra cruda (FC) y energía bruta (EB), así como la concentración de ácido linoleico (LA), ácido α-linolénico (ALA), ácidos grasos poliinsaturados (PUFA) y ácidos grasos n-3. Los resultados revelan que los genotipos de frijol yorimón FYG25 y FYG18, mostraron el mayor contenido de PC. Respecto a la concentración de LT, el genotipo de yorimón FYG25 mostró la mayor cantidad seguido del FYG18 y AH. Los forrajes verdes YG25 y FYG18), así como el PT tuvieron el contenido mayor de ALA. Las semillas de germinado de maíz mostraron los contenidos mayores de LA seguido del nopal tierno. Ambos, ALA y LA, son precursores del ácido ruménico y del ácido vacénico en rumiantes. Por lo tanto, el uso de estos forrajes verdes en la alimentación de rumiantes es una alternativa que podría modificar las proporciones de ácido grasos en la leche y la carne con el propósito de incrementar los PUFA, específicamente el ácido ruménico así como el ácido vacénico."
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad Autónoma de Yucatán
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/reference/ISSN/ISSN: 1870-0462
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/reference/URL/URL: http://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/issue/archive
dc.relationcitation:Ortega-Pérez, R., & Murillo-Amador, B., & Espinoza-Villavicencio, J., & Palacios-Espinosa, A., & Carreón-Palau, L., & Palacios-Mechetnov, E., & Plascencia-Jorquera, A. (2010). CHEMICAL COMPOSITION AND PROPORTION OF PRECURSORS OF RUMENIC AND VACCENIC ACIDS IN ALTERNATIVE FORAGES FOR THE FEEDING OF RUMINANTS IN ARID ECOSYSTEMS. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 12 (1), 33-45.
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.sourceTropical and Subtropical Agroecosystems
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/AUTOR/Forages crops, PUFA, n-3, α-linolenic acid, linoleic acid
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/AUTOR/Cultivos forrajeros, ácido α-linolénico, ácido linoleico
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/6
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/31
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/3103
dc.subjectinfo:eu-repo/classification/cti/310301
dc.titleCHEMICAL COMPOSITION AND PROPORTION OF PRECURSORS OF RUMENIC AND VACCENIC ACIDS IN ALTERNATIVE FORAGES FOR THE FEEDING OF RUMINANTS IN ARID ECOSYSTEMS
dc.title[COMPOSICIÓN QUÍMICA Y CONCENTRACIÓN DE PRECURSORES DE ÁCIDO RUMENICO Y VACCENICO EN FORRAJES ALTERNATIVOS PARA LA ALIMENTACIÓN DE RUMIANTES EN ECOSISTEMAS ÁRIDOS]
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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